torsdag 21. august 2008

En ekte allsidig NORD-NORSK HEMMELIGHET: LYNGSHEST/NORDLANDSHEST

Den er Norgesmester - mange år på rad!
Med en ekte vikinghest fra nordreisa!

Lyngshesten har en veldig spesiell historie: Djenkis Khans soldathest, Vikinghesten av alle, Urhesten før Islandshesten, Utrydningstruet lenge, Gjenoppdaget etter 2. verdenskrig. av vetiernær Geirmund Vik, Nordreisa - som LYNGSHEST og gjenoppdaget av bonde Kristen Klefstad, Vesterålen med navnet LOFOTHEST senere NORDLANDSHEST. Begge entusiaster sloss lenge for SITT navneforslag - men først på -80 tallet ble det slått sammen til Lyngs- Nordlandshest! Ingen over og ingen ved siden!

Entusiastene bak hesterasen fortjener honnør for sin mangeårige innsats:

Veterinær Geirmund Vik - fortsatt aktiv og eier av Norges beste ponnitraver opp gjennom tidende : YME :beste km.tid: 1,51,9 !!! se: http://www.ponnitravet.no/netuser/search/ponni.asp?pid=1312 - som nå begynner å nærme seg 20 år! Veterinær- Geirmund Vik har vært pådriver i flere generasjoner allerede for bevaring og fremming av lyngshestrasen og til og med startet eget reiselivsfirma om den:
www.lyngshestlandet.no/. I 2001 var Nord-Troms markeringsdistrikt for FINN (Festspillene i Nord-Norge, og Gamnes gård var vertssted for 12 - tolv hester som kjørte 12 - tolvspann og markerte seg kraftig i Harstad med hesterasen. (En av driverne bak Gamnes gård er født i Nordreisa, og har alle sine ander derfra, samt nabo til familien Vik i Nordkjos. )

Bonde Kristen Klefstad - hans sønn Lars Klefstad - og barnebarn Kjersti Klefstad - har nå landsdelenes øverste "adel" av lyngs-nordlandshest stående på Gamnes gård. Belloni - var kåret som fineste vallak i 2006. Lynet var 3. mester i NM 2007 - og Belloni årets brukshest i 2008.

Harstad med Gamnes gård i spissen, bidrar til å fremme "møteplassen" for ponnitrav og lyngshest/nordlandshest: Her står oppstallet:
  • Belloni: Eier Synnøve Klefstad, Årets fineste vallak 2006, Beste brukshest 2008, står fast på Gamnes gård.
  • Lynet: Eier Lars Klefstad, aktiv i sprang og dressur, gjennom vinterhalvåret oppstallet på Tromsdalen Ridesenter
  • Lyngsbrunen: Eier: Ludvig Rognli, Manndalen, Nord-Troms, NNM mester i 2001: http://www.ponnitravet.no/netuser/search/ponni.asp?pid=678
  • Svarvar Fieger: Eier: Marian Morris, Statoil, Harstad, 100% vinner på lokallløp 2008! : og 3.plass på NM 2008: http://www.ponnitravet.no/netuser/search/ponni.asp?pid=1127 - og har vært på "sexreise" til Rogaland i sommer!
  • Ronja Meladatter: Eier : Siri Malm, UNN, Harstad, hoppe som nå også kommer inn i aktiv ponnitrav.


Gamnes gård driver aktivt rekrutteringsarbeid til ponnitravet og har nå 9 innehavere av ponnilisenser, hvorav 3 fra tidligere, og + 6 nye ponnilisenser bare i 2008! 80 % av rekrutteringen kommer fra Gamnes gård. Dette er viktigste rekrutteringsarena for nye kusker og nye familier inn i sporten.

Gamnes gård fortsetter å arbeide for at:
- lyngshest/nordlandshest blir selvfølgelig representant for nord-norsk sport, og bidra til:
  • egne lyngshest/nordlandshestløp innen ponnitravet når over 5 påmeldte til et ponniløp!
  • ingen øvre aldersgrense for kusking - vi vil ha en allsidighet innen ponnitravet for å ivareta kompetansen som videreføres på tvers av generasjoner (hestefaget kan ikke leses, men oppleves!)
  • spesielt ansvar for nord-norske travmiljø å bidra til å markedsføre denne hesterasen
  • aktivt delta og utvikle møteplasser for lyngshest/nordlandshest, faglig og sosialt, gjennom de etablerte nettverk og organisasjoner.
Vi anbefaler mer fordypning til hjemmesiden: www.rimfakse.no
Her er resultatet og svarene på dine spørsmål:

KURSOPPLEGG

Etter mange forespørsler setter vi i gang med flere kurs:

TRYGG MED HEST I: KL 1730 – 1930 ( for nybegynnere som har lite eller ingen erfaring fra stall og hest/ponni. Kurset innebærer innføring i stallarbeid, sikkerhet, leiing, adferd hos hest/ponni, forstå hesten/ponniens signaler, strigling, samt video)
5 ganger a 2 timer. Pris kr 1200,-

TRYGG MED HEST II kl 1930 – 2130 (for de som har gjennomgått TMHI (Trygg med hest I) og ønsker å lære mer. Kurset innebærer stallansvar, sikkerhet, ridning/trav, video, stell av utstyr, adferd med hest. Når kurset er ferdig er det mulighet for å søke om få ha faste ukedager med ansvar for ”egen” hest til egentrening for å utvide sin interesse. 5 ganger a 2 timer. Pris kr 1500,-

LEIE AV HEST PÅ FÒR: For de som her gjennomført TRYGG MED HEST II, kan de få tilbud om å leie hest/ponni på fór. De vil da automatisk få tilbud om rideundervisning av ridelærer Mia Sandnes Eggum (inntil 2 lørdager hver måned), kurs og undervisning innen Ponnitrav (Ponnigruppa i Harstad og Oppland Travlag) og ponnilisens for å delta på ponnitravløp (1 gang i uka på Harstad Travpark). Samt alle kurs som blir arrangert av Harstad Hestesportklubb og Harstad og Oppland Travlag.
Kurslærere:
Vivi-Ann Sandnes Eggum, Eagala level 2 instr, hestekunnskapseks.90508660
Oddmund Eggum: Trener av travhest, kusk, under travtrenerutd.90744577
Mia Sandnes Eggum: Ridelærer Trinn I, montékusk, travkusk, m.m.
Publisher Website!
Juletrefest og sledekjøring med Aktiv Event for StatoilHydro 4.1.08

Stay on our farm:

Farm Holiday A wide selection of Italian and European farm holiday